Nieuws

07-09-2021

EPC vanaf 2022 verplicht vernieuwd

Een van de belangrijkste attesten bij de verkoop of verhuur van een eigendom is het energieprestatiecertificaat. Als eigenaar bent u verplicht om over een geldig exemplaar te beschikken.
Vanaf januari 2022 komen bij de verkoop van een woning of appartement enkel nog EPC's in aanmerking die zijn opgemaakt vanaf januari 2019. Dat EPC kreeg in 2019 een nieuwe uitstraling. Bij verhuur van eigendommen zal een EPC van voor 2019 wel bruikbaar blijven.

 

WAAROM? 

Het EPC onderging in 2019 een grondige vernieuwing en kreeg daarbij een label en nieuwe inhoud. Het EPC informeert eigenaars en kandidaat-kopers en -huurders sinds 2019 beter dankzij duidelijke adviezen op maat van de woonst, aandachtspunten en renovatietips. Bij eengezinswoningen geeft het EPC ook nog informatie over de geschiktheid van de woonst voor de plaatsing van installaties voor zonne-energie en over de gemiddelde prijsindicaties om de woning energetisch in orde te stellen met de energiedoelstelling 2050.

Wie dus nog beschikt over een geldig EPC in een oud jasje, zal vanaf 2022 bij het te koop stellen van zijn woonst eerst een nieuw EPC moeten laten opstellen om in regel te zijn met deze nieuwe verplichting. 

 

WANNEER? 

Een EPC blijft in principe 10 jaar geldig. Met deze nieuwe verplichting is het voorleggen van een oud EPC echter niet langer toegestaan bij de verkoop van een woning. Enkel het vernieuwde EPC, opgemaakt vanaf 2019, komt dan nog in aanmerking. 

Beschikt u als eigenaar dus nog over een EPC in een oud jasje? Dan zal u vanaf 2022 bij het te koop stellen van uw woning eerst een nieuw EPC moeten laten opmaken. Belangrijk: deze verplichting geldt enkel bij verkoop (en dus niet bij verhuur). 

 

HOE KUNNEN WIJ HELPEN?

Bij BRX Vastgoed verzorgen wij heel de administratieve zijde van de verkoop van uw woning van A tot Z. Op deze manier hoeft u zich geen zorgen te maken of uw EPC attest al dan niet recent is of niet. Wij vragen alle verplichten documenten op, waaronder het EPC maar ook nog een tal van andere documenten, zodat uw verkoopsdossier volledig in orde is. 

 

Benieuwd hoe wij dit concreet doen? Ontdek hier onze aanpak. 

 

Meer weten over deze nieuwe EPC-verplichting? Wij staan u graag te woord. Bellen kan op 013 23 00 30 of mailen naar info@brxvastgoed.be.