Nieuws

07-09-2021

Het Asbestattest verplicht vanaf 2022

WAAROM? 

De aanwezigheid van asbest kan een gevaar vormen voor het leefmilieu. Daarom wil de Vlaamse regering het aanwezige asbest in gebouwen die voor 2001 gebouwd zijn, in kaart brengen. Het Actieplan Asbestafbouw heeft als doel om onze woningen tegen 2040 asbestveilig te maken. Belangrijke stappen hierin zijn: het inventariseren, verwijderen en beheren van asbest.

 

WANNEER?

Vanaf 2022 wordt een asbestattest verplicht voor wie zijn woning ouder dan 2001 verkoopt. Een asbestdeskundige zal een inventaris opstellen en in de databank van de OVAM registreren. Op basis hiervan ontvang je van de OVAM een geldig asbestinventarisattest. Hierin staat welke materialen of onderdelen van je woning asbest bevatten, wat de staat van het asbest is en hoe je het veilig kan beheren of verwijderen. Tegen 2032 moet elke eigenaar over zo’n attest beschikken. Opgelet: bij verhuur zal de eigenaar een kopie van dit attest aan de huurders moeten bezorgen.

Belangrijk: de datum voor de inwerkingtreding ligt nog niet vast. Er moeten immers eerst voldoende gecertificeerde deskundigen zijn om de attesten op te maken.

 

HOE KUNNEN WIJ HELPEN?

Bij BRX Vastgoed verzorgen wij heel de administratieve zijde van de verkoop van uw woning van A tot Z. Op deze manier hoeft u zich geen zorgen te maken over een asbestattest aan te vragen. Wij vragen alle verplichten documenten op, waaronder vanaf 2022 het asbestattest maar ook nog een tal van andere documenten, zodat uw verkoopsdossier volledig in orde is. 

 

Benieuwd hoe wij dit concreet doen? Ontdek hier onze aanpak. 

 

Meer weten over deze nieuwe asbestattest verplichting? Wij staan u graag te woord. Bellen kan op 013 23 00 30 of mailen naar info@brxvastgoed.be.